Autisme; leerproblemen?

De zomervakantie is begin juli begonnen en net zoals elk jaar vind ik het vervelend dat er een zomerstop plaatsvindt. Dat is een gegeven en daar is niets aan te doen. De activiteiten die ik wekelijks onderneem stoppen dan voor 2 maanden. Dit geldt onder andere al voor mijn cursus Frans en dwarsfluitles. Ik probeer dan een aantal andere activiteiten te vinden. Dit jaar ontwikkelde ik het idee om de taal Duits weer op te pakken. Ik heb het op de middelbare school laten vallen voor Frans. Ik vond het toch wel jammer en dacht dat er misschien een zomercursus Duits zou kunnen zijn. Ik zou daarmee mijn Duits kunnen herhalen en mijn tijd in de zomervakantie goed benutten. Ik heb een zomer intensieve cursus gevonden. Binnen een week zou niveau 1 herhaald worden. Ik dacht ideaal voor mij. Dus zo heb ik mijzelf opgegeven. De lessen waren van maandag tot en met vrijdag van 09:30 tot 13:00, en twee dagen tot 13:30.

duits

De klas bestond uit 15 studenten inclusief ik. De leeftijden varieerden van 18 jaar tot en met 50 jaar. Verrassend genoeg kwam ik bij de cursus erachter dat ik best nog veel Duits herinnerde van de tweede en derde klas van de HAVO. De herhaling is goed voor mij geweest. Soms moesten we met zijn tweeen of drieeen een gesprekje oefenen. Dat vond ik wel fijn. We moesten onze hobby’s op een papiertje schrijven en de docente zou daarna de woorden daarvan in het Duits benoemen. De docente legde daarna in papieren cirkels de betreffende hobby’s in het Duits op de grond. Aan ons allemaal de taak om de juiste papieren cirkel van de grond te pakken. Ik ging zoeken naar mijn cirkel maar ik kon hem niet vinden. Andere studenten pakten en liepen weg en ik zat nog steeds te zoeken. Ik zei ‘ik kan die van mij niet vinden, wat moet ik doen’. Het bleek dat een andere studente per ongeluk mijn cirkel had gepakt. De docente keek een beetje raar naar mij en zei op mijn reactie toen ik het niet kon vinden ‘het is niet het einde van de wereld’. Ja niet voor haar maar op dat moment toen ik het niet kon vinden dacht ik dat dit nou juist mij weer moest overkomen. Ik kon dat paniekgevoel op dat moment niet afzetten maar zij begreep dat juist niet.

De ene laatste dag vroeg de docente of ik even met haar wilde meekomen. Ik dacht waarom? Ze zei dat ik negatief overkwam bij de andere studenten en vroeg of ik daar op wilde letten. Ik zei dat ik misschien door mijn autisme anders kon reageren in de communicatie en sociale interactie ten op zichte van de andere studenten. Ze zei ‘autisme heeft te maken met leerproblemen, niet met communicatie en sociale interactie’. Ik schrok een beetje van haar reactie want als autisme te maken zou hebben met alleen leerproblemen, hoe kon ik dan een cursus Duits volgen. Ze vroeg of ik nogmaals wilde letten en ik zei oke en liep weg. Ik voelde mij onbegrepen. Ik had de neiging om te stoppen. Hetzelfde gevoel als toen ik zat op de HAVO, het HBO en later in Belgie.

Ik heb geprobeerd minder ‘negatief’ te doen zoals ze mij vroeg ook al had ik geen idee wat dat inhield. Binnen de groep nam ik het besluit om dan maar niets meer te zeggen en anderen aan te kijken. Ik had ook het besluit kunnen nemen om een dergelijke cursus thuis te doen maar ik leer klassikaal het meest, het is dat de onderlinge sociale en communicatieve tussen mensen in groepjes en dergelijke het moeilijk maakt. De cursus Duits is ten einde. Wat ik ermee ga doen? Ik ga in september door en leren totdat ik het goed kan spreken.

3 reacties op ‘Autisme; leerproblemen?

 1. Goed gedaan, een zomercursus volgen om het gat in activiteiten op te vullen.
  Die juf is raar…autisme een leerprobleem vinden.
  Jammer dat je niet sterk in je schoenen stond toen, want je bent wel dé autismedeskundige die in binnen en buitenland op scholen en universiteiten uitleg geeft over wat autisme is. Jammer dat je haar dat niet duidelijk kon maken.

  En ja, ik doe in zo’n klas, of op werk, of met buurt, hetzelfde als jij hoor, mond houden en maar niks zeggen.

  Groet,Greet

  1. hoi Greet ik wilde wel vertellen maar ze kapte mij steeds af. Ik vond haar niet vriendelijk en dat beangstigde mij ook. Ze klonk zo overtuigend en vol zelfvertrouwen, ik zoek het liefst conflicten niet op.
   Groeten birsen

 2. Zou het kunnen helpen om vragen te stellen? Wat ze precies bedoelde met jouw negatieve reactie?
  Als je het bij jezelf houdt kun je het haast niet verkeerd doen. Je zou kunnen uitleggen dat je graag leert en actief mee wilt doen en dat het helpt als je concrete aanwijzingen krijgt. Zo is het voor jou ook niet plezierig als je niets meer durft bij te dragen.
  Helaas is niet iedereen even handig zoals deze juf in dit geval. Soms helpt het als je in een groep met een paar vriendelijke en zorgzame mensen optrekt die zo nu en dan je houding (‘eventueel’, want wie weet lag het wel helemaal niet aan jou maar aan de juf!) reflecteren met je.
  Mensen waarbij je hun ‘sociale kompas’ kunt gebruiken.

  Dat probeer ik althans altijd.

  Succes en top dat je wel lekker doorzet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s