Vragen stellen aan mijn moeder

In het weekend heb ik geprobeerd bij te komen van een week werken, deelname aan Autismetv, een presentatie en een korte toespraak. Het meeste wat mij de afgelopen week bij is gebleven is die korte toespraak. Ik doe vrijwilligerswerk bij het P-team Breda. Dat is een groep van vrouwen die zich inzet om de participatie van mannen en vrouwen in de samenleving te bevorderen. In eerste instantie heeft zij zich jarenlang op vrouwen gericht. Het P-team is begonnen in 2002 met Koningin Máxima. Destijds was zij natuurlijk nog een Prinses. Als P-team hebben we in Breda al een aantal keren een dag georganiseerd en ditmaal hebben wij in opdracht van de gemeente Breda een Meet & Eat verzorgd over kleurrijke mantelzorg. Mijn moeder en ik waren een van de sprekers die die avond iets over onze ervaringen gingen vertellen.

Ik heb de nodige ervaring in het spreken voor groepen maar mijn moeder dus helemaal niet. Mijn moeder had van tevoren samen met mijn vader haar ‘toespraak’ voorbereid maar dat voorkwam toch niet dat ze alsnog heel erg zenuwachtig was. Mijn moeder vertelde hoe ik als baby werd geboren en de dingen die zij voor mij doet. Toen ze vertelde dat mijn keer op keer dezelfde vragen voor haar soms teveel worden en ze ook niet meer weet wat ze moet zeggen, werd ik geconfrontreerd met mijzelf.  Mijn moeder zei dat haar hoofd heel erg snel volraakt nu ze ouder wordt. En dat merk ik. Als ik een vraag stel dan heeft ze niet meer de energie om erop te antwoorden of weet ze zelfs niet meer wat ze moet antwoorden.

Mijn moeder is een vertrouwd persoon die ik al mijn hele leven ken, ik durf haar daarom altijd mijn vragen te stellen. Andere mensen zoals de tandarts die willen een vraag niet meer beantwoorden als ik ze al een keer heb gesteld. De tandarts zei ik heb daarop al een antwoord gegeven. Wat zij echter niet weten is dat bevestiging geven, heel veel rust kan geven. Bij mijn presentaties of toespraken ben ik nooit echt emotioneel geworden maar afgelopen zaterdag wel want als ik iets aan mijn moeder wil vragen dan kan ik haar altijd bereiken maar dat kan ik zeker niet zo goed bij andere mensen. En mijn vader en moeder zullen er niet altijd zijn. Daarom was ik afgelopen zaterdag emotioneel omdat ik besefte dat niet iedereen zoals zij, ooit, zo bevestigend antwoorden op mijn vragen zullen geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s