Autisme en Ambitie

Toen ik klein was wilde mijn oma dat ik dokter zou worden. Waarom zij dat wilde weet ik niet, misschien omdat dat een baan met veel prestige lijkt. Weet ik veel. Ik had die wens zelf niet maar naarmate ik ouder werd, werd het voor mijzelf ook duidelijk dat ik in ieder geval geen dokter zou kunnen worden. Dat werd mij duidelijk toen ik naar de middelbare school ging en ik overspoeld werd met een andere wereld. Ik begreep de kinderen in mijn klas niet en zij begrepen mij niet. Het was voor mij een dagelijkse kwelling om naar school te moeten gaan. Ik ging omdat het moest en voor mijn toekomst; als ik mijn school afmaakte zou ik van die grote huizen kunnen kopen die wij hadden in onze wijk. Ik wist echter toen nog niet dat mijn problemen op school later in andere contexten zouden terugkomen. Uiteindelijk ben ik dus geen arts geworden maar help ik andere mensen op het gebied van autisme.

Ondanks heel veel moeilijkheden heb ik mijn HAVO diploma en later mijn HBO Management, Economie en Recht en nog later de opleiding van Autisme voltooid. Ik heb ambitie en dit betekent dat ik in mijn leven bepaalde doelen heb die ik wil realiseren. Soms vraag ik mij wel eens af of het wel realistisch is om zoveel ambitie te hebben terwijl ik autisme heb. U kunt zich afvragen wat de relatie is tussen ambitie en autisme. Het is niet de gezamenlijke letter a waarmee beide woorden beginnen maar het feit dat het autisme in sommige situaties moeilijkheden kan veroorzaken, bijvoorbeeld op sociaal en communicatief gebied. Dit zijn toch wel twee hele belangrijke dingen als je bepaalde doelen wilt bereiken! Mensen kunnen schrikken door mijn reactie en dat kan dan misschien een effect hebben op mijn doel.

werk

Ik ben ver gekomen maar ik ben er nog lang niet. Ik ben 29 jaar en ik heb nog doelen die ik graag wil realiseren op het gebied van werk, autisme-activiteiten en mijn persoonlijke leven natuurlijk. Mijn grootste droom zou eigenlijk zijn om het werk en mijn autisme-activiteiten te combineren bijvoorbeeld in een organisatie. Momenteel kan ik gewoon niet alleen maar rondkomen met alleen autisme-activiteiten. Verder vind ik het ook wel fijn om soms iets anders te doen dan alleen maar autisme. Mijn werk is mijn vaste punt. Ik werk al meer dan 7 jaar bij de gemeente Breda en ben eigenlijk wel toe aan iets anders. Sommige mensen kunnen denken dat mensen met autisme toch eigenlijk hetzelfde werk zouden willen blijven doen. Als ik voor mijzelf mag spreken geldt dat momenteel niet voor mij. Ik wil graag nieuwe dingen leren en doen. Ik zeg wel dat ik nieuw werk zou willen maar aan de andere kant ben ik ook weer bang voor het nieuwe omdat ik daar aan moet wennen. Het is moeilijk maar ik ben nog jong en in deze wereld wil ik graag nog zoveel doen. Ik ben open over mijn autisme en ik kan dat ook niet meer ontkennen. Toekomstige werkgevers kunnen daar makkelijk achter komen door mij te googelen. Wat ik overigens in een andere blog tekst heb aangegeven vind ik nog steeds zo namelijk dat anderen bij autisme gelijk denken aan software en computers terwijl niet bij iedereen zo is.>

2 reacties op ‘Autisme en Ambitie

    1. Ik weet niet waar je woont maar je zou het eens kunnen proberen bij een Autisme Informatie Centrum. Google het eens via het Internet. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s