Boeken
‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’

ikwilnietmeeronzichtbaarzijn

In dit openhartige boek vertelt Birsen haar levensverhaal. Een leven met autisme in de allochtone cultuur in Nederland. Hoewel haar liefdevolle en zorgzame ouders er alles aan doen om Birsen aansluiting te laten vinden bij leeftijdsgenootjes en familieleden, is er in de omgeving vooral onbegrip over haar autisme. Bidden en meer tussen de mensen komen zou er vanzelf voor zorgen dat haar problemen verdwijnen. In allochtone culturen is weinig bekend over de diverse typen in het autismespectrum. Birsen wil hierin verandering brengen en jongvolwassenen allochtonen met autisme een stem geven. Dit doet zij onder andere door in het hele land lezingen te geven. Haar boek verscheen ook in Turkije. In dit boek is ook een aanvullend hoofdstuk van de Nederlandse Vereniging voor Autisme opgenomen over autisme in andere culturen.

Dit boek is helaas niet meer verkrijgbaar.

‘De jungle van autisme’
Uit ‘De jungle van autisme’:
“Als ik er ben, lijkt het net alsof ik in een jungle loop. De jungle omvat dan alle mensen in de zaal. Ik kan er de weg niet vinden. Ik weet niet bij welke mensen ik moet gaan staan. Het lijkt alsof ik op dat moment als enige alleen daar loop. Ik ben dan erg zenuwachtig en kijk voortdurend om mij heen. Ik zou het op dat moment erg fijn vinden als er in de jungle, wegwijzers zouden zijn, waarmee ik de weg zou kunnen vinden. Bijvoorbeeld mensen die mij vertellen waar ik moet staan en een praatje met mij maken.”

screen-shot-2016-10-02-at-12-53-56

Birsen heeft in 2007 de diagnose klassiek autisme gekregen. In haar boek ‘De jungle van autisme’ vertelt Birsen over de stappen die ze zet om zich te ontwikkelen op het gebied van sociale interactie, communicatie en veranderingen. Hoewel Birsen het erg moeilijk vindt, gaat ze toch naar netwerkavonden, probeert nieuw eten uit en ging zelfs met een groep Turkse meisjes naar Istanbul. Naast haar eigen ontwikkeling probeert Birsen ook de bekendheid over autisme in Nederland en in Turkije te vergroten door lezingen te geven in o.a. buurtcentra, scholen en moskeeën. Het boek ‘De jungle van autisme’ is het autobiografische relaas van een Turkse vrouw met autisme die op een soms ironische maar openhartige manier haar ervaringen, gevoelens en strijd op papier zet.

Dit boek is verkrijgbaar en kost 15 euro per stuk.

Boek ‘Mijn wereld van autisme’
In dit kleine boekje schrijft Birsen Başar op een heldere, ontroerende en pakkende wijze korte teksten over uiteenlopende onderwerpen die ze meemaakt in haar dagelijkse leven. Dit boekje heeft geen vaste volgorde. U kunt dan ook beginnen met lezen waar u wilt. ‘Mijn wereld van autisme’ is een aanrader voor iedereen die een kijkje wil nemen in de denkwijze van een persoon met autisme.

screen-shot-2016-10-02-at-12-56-06

Mijn wereld van autisme
Aan de buitenkant
Is niets te zien
Ik denk anders
Neem anders waar
Dan andere mensen
In dit boekje
Probeer ik u
Erover te vertellen
Welkom in mijn
Wereld van autisme

Dit boekje is verkrijgbaar en kost 10 euro per stuk.

Boek ‘Autisme in andere culturen’
Birsen Başar heeft uit eigen interesse en belangstelling een kleinschalig onderzoek uitgevoerd naar de beleving en bekendheid van autisme in andere culturen onder begeleiding van orthopedagoge Hilde Zevenbergen.

front-page-001

Volwassenen en moeders van kinderen met autisme van een andere culturele afkomst hebben in dit boek hun ervaringen gedeeld. Zij spraken zich o.a. uit over wat het autisme deed met hen zelf, de reactie van de omgeving en ervaringen met de hulpverlening. Over dit onderwerp is weinig geschreven en bekend.

Het boek heeft de opzet van een onderzoek maar is geschikt voor een ieder die geïnteresseerd is in dit onderwerp zoals ervaringsdeskundigen, beleidsmakers, hulpverleners, culturele zelforganisaties en de overheid.

 Dit boekje is verkrijgbaar en kost 12,50 euro per stuk.