‘Birsen’ belgeseli

Otizmli hayatım hakkında Hollanda’da ‘Birsen’ belgeseli yapılmıştır. Bir kamera ekibi beni 3 sene boyunca güncel hayatımda takip etti. Örneğin evde, belediyedeki işimde, otizm sunumlarımda, arkadaşlarla ve eski okullarımda takip edildim. Annemle beraber çocukluğumu konuştuk. Annemle içten bir şekilde bunların ne kadar zor olduğunu hatırladık ve konuştuk. Kamera ekibiyle eski aile hekimime gittik ve aldığım (psikiyatrik) tedaviler hakkında konuştuk.

Belgesel tanıtım yazısında şu cümleler yer aldı: ‘Sunumlarda, örneğin bir Türk kadın grubunda kendisi hakkında insanlara kendi hakkında konuşan ve hayatından bahseden cesur bir genç kadın görüyorum. Bunlara rağmen ise sosyal iletişim kurmakta zorluklar devam ediyor. Twitter’da neden bir televizyon programı ayarlıyabiliyorum ama başka kızlarla sosyalleşemiyorum, keşke tersi olsaydı diyor.’ Belgesel 2 nisan 2013 dünya otizm gününde Hollanda’nın Breda kentinde gösterime girmiştir. ‘Birsen’ belgeseli Hollanda Ulusal kanal ve TRT Belgesel tarafından yayınlanmıştır ve çok beğenilmiştir.

‘Benim gibi biri’ belgeseli

“Türkiye de yaşayan insanlar otizmli olduğuma inanmıyorlar. Bu yüzden Türkiye ye gidip kendi hayatımı anlatıyorum. Benim yalancı olduğumu söylemelerinden artık bıktım.”

Birsen Başar, Türk asıllı Hollanda’da yaşayan bir genç kadın, arkadaşı Mehmet ile Türkiye ye giderek otizm deki tabuları kırmak istiyor. Film Türkiye de yaşayan otizmli gençler ve ebeveynlerinin durumlarını gerçek zamanlı olarak gösteriyor. Otizm ve yüksek fonksiyonlu otizmi olan bireyler dışlanma korkusu yüzünden otizmli olduğunu saklıyorlar. Otizmli çocuklar eğitime zor ulaşıyor ve bu konuda olanaklar sınırlı. Ebeveynlerin yaşadıkları güçlükleri insanlar anlamıyor.

Aynı zamanda Mehmet ve Birsen otizmli çocuğa sahip olan birçok ebeveynin çocuklarının haklarını kendi insiyatifleriyle savunduğuyla karşılaşıyorlar. İzleyici Birsen i bu seyahatinde izlerken kendi otizmini ve Mehmet ile sevgi dolu olan arkadaşlığını tanıyor.