Birsen Basar gaat zich als ambassadeur inzetten voor de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Op 21-jarige leeftijd kreeg Birsen zelf de diagnose klassiek autisme en zet zich sinds die tijd in om in Nederland en in Turkije uit te leggen wat autisme is en wat het betekent om autisme te hebben.

In 2010 debuteerde Birsen met haar boek: ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’ waarin zij op een openhartige manier haar leven tot aan de diagnose autisme beschrijft. Birsen geeft regelmatig presentaties in Nederland en Turkije en heeft inmiddels een tweede boek ‘De jungle van autisme’ gepubliceerd. Verder werkte ze mee aan verschillende TV-programma’s en documentaires over autisme en voltooide tussendoor de opleiding tot Autismespecialist in Antwerpen. Birsen is 28 jaar en werkt bij de gemeente Breda.

Birsen Basar: “Hoewel er steeds meer aandacht komt voor autisme is er nog steeds veel onbegrip en worden mensen met autisme nog onvoldoende geaccepteerd. Het onzichtbare maakt herkenning en erkenning lastig. Als ambassadeur wil ik bijdragen aan die acceptatie én de participatie van mensen met autisme.”

Swanet Woldhuis, directeur Balans en NVA: “We zijn trots op Birsen voor wat zij al heeft bereikt en verheugd dat zij zich samen met ons wil inzetten voor een autismevriendelijke maatschappij. Het is belangrijk om vanuit het perspectief van mensen met autisme en hun naasten te bouwen aan een maatschappij waarin mensen met autisme optimaal geïntegreerd, geaccepteerd en zelfredzaam zijn. Birsen kan een rolmodel voor jongeren en jongvolwassenen met autisme zijn en inspirerend voor onze leden en donateurs.”