In het jaar 2022 wil ik leren positiever te zijn

Ik wil als eerste iedereen een gelukkig nieuwjaar wensen. In het nieuwe jaar vormen mensen soms doelen, goede voornemens, om in het nieuwe jaar mee aan de slag te gaan. Eigenlijk heb ik dat nooit. Die ontwikkel ik gedurende het jaar in een impuls en wikkel het meteen af. Dit keer doe ik het wel omdat ik het belangrijk vind ermee aan de slag te gaan en bewust van te zijn.

In 2022 wil ik leren positiever te zijn. Het klinkt heel abstract maar het komt erop neer dat ik in plaats van over iets negatief te zijn, ‘dat kan ik niet’ of ‘dat ga ik toch niet halen’, positiever ga formuleren zoals ‘Ik kan het wel’ en ‘Door hard te werken, gaat het mij lukken’. Of ‘zij willen mij niet’, ‘Er zijn vast andere mensen die er wel op staan te wachten’. En als het niet lukt ga ik het proberen op een andere manier zodat het wel lukt.

Het is een aantal maanden geleden dat ik heb geschreven over mijn blog over het studeren op de universiteit. Mijn blog was negatief over de algehele situatie maar vooral over mijzelf. En alles is uiteindelijk anders verlopen dan ik had gedacht. Ik sta nu ook anders in de situatie. Mijn angst is niet helemaal weg, maar ik heb er wel vertrouwen in dat het goed zal aflopen. Mijn gevoel is sterker en zekerder over mijzelf. Ik denk dat ik de bevestiging van die resultaten nodig had om dat bij mijzelf te voelen. Maar ik mag wel ook meer in mijzelf geloven vind ik.

Hetzelfde geldt voor een initiatief dat ik voor mijzelf heb bedacht. Ik ben aanstaande dinsdag jarig. Ik heb al jaren niet het gevoel dat ik ‘jarig’ ben en helaas heb ik in de periode dat ik jarig ben, geen verjaardag in grote getale mogen organiseren. Ik heb bedacht of ik een oproep zou organiseren op social media of mensen mij een kaartje zouden willen sturen.

Eerst zette ik het op Facebook en haalde het na enkele uren weer weg. Tot iemand gisteren vroeg van ‘Ik wilde je een kaartje sturen maar je adres is weg’. Ik heb het er toen terug opgezet en ook op Twitter ook met die angst ‘Ze vinden het zeker een stom initiatief’ en ‘Waarom zou ik een kaart sturen als zij dat vraagt’. Deze gedachten hielpen mij niet, ik voelde mij juist meer negatief. En toen kreeg ik de gedachte ik zet het er gewoon op en dan zie ik het wel. Ik ontving daarna alleen maar positieve reacties. En weer zag ik in dat ik verkeerd heb gedacht. En weer een gedachte zal ik het wel of niet melden in deze blog: ‘Wil je mij ook een kaartje sturen voor mijn verjaardag (ja graag!) kan je dat doen door te sturen naar Bloemenblauwtje 74, 4814 TT BREDA’. Het mag, hoeft niet.

Negatieve gedachten etc beïnvloeden mijn functioneren. Het zorgt ervoor dat ik wil weggaan, verstoppen en niet meer terugkomen. Dat wil ik niet niet meer. Er zullen vast mensen zijn die het niets vinden, maar dat aantal is zoals ik denk in mijn hoofd niet groot genoeg. Of als ik bang ben dat ik het slecht heb gedaan, is het niet zo desastreus dat het werkelijk zo is.

In 2022 ga ik leren positief te zijn over situaties die ik meemaak en over mijzelf. Leren omdenken. Het zal vast niet makkelijk worden. En het zal vast voorkomen dat het soms negatief zal zijn. Dan zak ik even neer maar sta daarna weer op om door te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *